Blijdeheidekat en 8081 herdenken 75 jaar vrijheid met openluchtvoorstelling

75 jaar geleden zou je van het gevoel van vrijheid nog maar weinig hebben gemerkt. Het duurde tot 19 april 1945 voordat Nunspeet en Elburg door de Canadezen werden bevrijd van de Duitse bezetter. 

Volgend jaar vieren en herdenken we onze vrijheid en met Veluwe Remembers geven we hier extra aandacht aan. Als bijdrage aan deze herdenking brengen Stichting Blijdeheidekat uit Nunspeet en stichting 8081 uit Elburg samen de multimediale openluchtvoorstelling ‘Het gevoel van vrijheid’, over bekende en minder bekende oorlogsverhalen uit de omgeving.

Nunspeet

Voor Nunspeet staat het Verscholen Dorp centraal. In de bossen bij Vierhouten zijn vanaf het voorjaar 1943 bovengronds en deels ondergronds hutten gebruikt, waar Joodse onderduikers zich verborgen hielden. In oktober 1944 is die schuilplaats ontdekt, waarna de destijds 80 aanwezigen zijn gevlucht. Acht van hen zijn door de Duitsers opgepakt en gefusilleerd. Interessant detail: In Nunspeet spelen we op de plek waar deze acht mensen gevangen hebben gezeten voordat ze zijn omgebracht: Het openluchttheater van de Paasheuvel in Vierhouten. 

Elburg

In Elburg pleegde de verzetsgroep rondom landgoed Old Putten actief verzet met het vervoeren van onderduikers, het redden van piloten, maar ook met het plegen van aanslagen op Duitse transporten.

Deze verzetsgroep, onder leiding van Niek Rambonnet en de mensen rondom het Verscholen dorp, stonden in nauw contact met elkaar. De groep Old Putten heeft bijvoorbeeld geregeld onderduikers van en naar het Verscholen Dorp gebracht. Dat directe contact is één van de belangrijkste personen rond het Dorp, opa Bakker, zelfs fataal geworden.

Hoop voor de toekomst

Behalve dat rechtstreekse contact is er nog een link tussen Nunspeet en Elburg – en een zeer hoopvolle ook. Zonder zijn ouders woont het 6-jarige Joodse jochie Herman Löwenberg, tot de ontdekking ervan, in het Verscholen dorp. Daarna wordt hij ondergebracht in Elburg, waar hij het einde van de oorlog afwacht. Als de bevrijding dan zover is, kan hij zijn geluk niet op. Hij zet een feestmutsje op en rent door de straten van Elburg, voortdurend roepend: ‘Ík ben Joods! Ik ben Joods!’ Volledig tegen de verwachting in blijken zijn ouders ook nog te leven en kan hij in het voorjaar van 1945 met hen herenigd worden.

Voorstellingen

Volgend jaar wordt op 17 en 18 april in Vierhouten en op 1 en 2 mei in Elburg de grootschalige, multimediale voorstelling ‘Het gevoel van vrijheid’ gespeeld. Theater, film, muziek en zang worden gecombineerd tot een 2 uur durende indrukwekkende en unieke totaalervaring. De kaartverkoop start in januari en verloopt via www.gevoelvanvrijheid.nl en enkele lokale verkoopadressen. 

Mee doen

Vind je het leuk om te mee te spelen in deze voorstelling? Voor zowel mannen- als vrouwenrollen zijn er nog verschillende mogelijkheden. Op zaterdag 4 januari is er een castingdag. Voor informatie en aanmelden, stuur je voor 31 december een mail naar: freek@gevoelvanvrijheid.nl