Brandweer in Nunspeet rukt uit voor bruiloft van collega

Een ereboog van blusslangen en brullende brandweersirenes. Voor het eerst in tien jaar heeft de brandweer in Nunspeet een collega van de vrijwillige brandweer een bijzonder eerbetoon kunnen geven bij zijn bruiloft vrijdag.

Alle 34 collega’s van de brandweerpost in Nunspeet waren uitgenodigd bij de bruiloft van hun collega Christiaan en zijn bruid Willemijn. 

Allen gekleed in zogenoemd ceremonieel tenue, zwarte pakken met gouden koorden, vertelt postcommandant Wouter Vermeulen. 

Bij het jawoord loeien de sirenes

‘Het is een traditie dat we als brandweercollega’s op deze wijze aanwezig zijn’, vertelt Vermeulen, duidend op de erebogen op de blusslangen en het loeien van de brandweersirenes. ‘Binnen zit een collega met de portofoon. Zodra het bruidspaar het jawoord geeft, krijgen we een seintje via de portofoon en zetten we de sirenes aan.’

Snel meer bruiloften

Het was tien jaar geleden dat de brandweer in Nunspeet voor het laatst voor deze bruiloftstraditie uitrukte. ‘Er zijn dankzij werving veel nieuwe collega’s bij gekomen, dus ik denk dat er de komende jaren meer bruiloftsfeesten op stapel staan.’

Hoewel iedereen was uitgenodigd voor het feest, bleven een aantal mensen van de brandweerpost in Nunspeet nuchter, voor het geval er sprake zou zijn van een calamiteit.