ChristenUnie wil een dementievriendelijke samenleving

Foto: ChristenUnie gemeente Nunspeet

De ChristenUnie Nunspeet vindt het belangrijk dat ook mensen met dementie zo lang mogelijk en op een respectvolle manier aan de samenleving kunnen blijven deelnemen. Daarom heeft raadslid Arie Harteveld schriftelijke vragen gesteld aan het college over dit onderwerp. Arie: “We willen waarborgen dat mensen met dementie in Nunspeet gewoon boodschappen kunnen doen en naar hun kerk, vereniging of bibliotheek kunnen gaan. In een  gemeenschap die bijspringt wanneer zij het even niet meer weten. Dat vraagt wel wat van de samenleving.”

De vergrijzing heeft grote impact op de volksgezondheid en zorg in Nederland. Met name door deze vergrijzing zal ook het aantal mensen met dementie sterk toenemen. In Nunspeet zal de komende 20 jaar het aantal inwoners met dementie bijna verdubbelen. Steeds meer inwoners zullen dagelijks te maken krijgen met dementie, zeker ook omdat 70% van de mensen met dementie thuis woont en deelneemt aan het gewone leven.

Arie Harteveld: “Dit legt een forse druk op de directe omgeving (de mantelzorgers) en vraagt ook iets van de mensen daarbuiten, op straat en in de winkels bijvoorbeeld. Eén van de vragen is of het college wil onderzoeken of Nunspeet een ‘dementievriendelijke’ gemeente kan worden. Een andere vraag is of het college bereid is om bij het opstellen van een woonvisie mogelijkheden te scheppen voor kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie. We vinden het belangrijk dat goede woonvormen ook beschikbaar zijn voor mensen met een lager inkomen.”