Dansende bomen en dansende koeien: nieuwe expositie Veluvine

Dansende bomen en dansende koeien zien? Bij de nieuwe expositie in Veluvine Nunspeet zijn deze te bezichtigen in de vorm van schilderijen en bronzen beelden, gemaakt door Jaap Gerling en Camille van Os.

Jaap exposeert verschillende soorten schilderijen. Ze zijn onder andere gemaakt met acrylverf of aquarel en ook hangt er een drietal monoprints. “Een monoprint is een eenmalige afdruk van een verfmassa die je op een glasplaat spuit. Dat druk je af op en mooie stuk papier, linnen of iets anders. Soms heb je hele verrassende resultaten”, zegt Jaap. De schilder haalt zijn inspiratie uit de echte natuur. “Ik ga met open blik het bos in. Een enkele keer heb ik een klein fototoestel bij me en soms een schetsboekje.”

Camille maakt bronzen beelden die meestal figuratief en af en toe abstract zijn. De beeldhoudster zorgt voor dynamiek in de beelden. “Het moet bij wijze van spreken zo van de sokkel af kunnen springen.” Camille houdt er niet van om van een foto te werken, want dat begrenst haar in haar creativiteit. “Ik maak wel foto’s, omdat ik wil weten wat de anatomie van een koe of paard is.” Ze maakt haar beelden met was in plaats van steen. “Ik bouw mijn beeld op, ik kan er dingen afhalen en weer aan toevoegen. Omdat ik het niet strak maak, kan ik er tot op het laatste moment mee spelen.”

Jaap werkt met verf en als daar iets mee misgaat, kan hij het niet zomaar van het doek afhalen zoals Camille met was kan. Jaap: “Maar ik bewaar het. Als het niet bevalt, gooi ik er water overheen of doe ik er iets anders mee. Maar het gaat niet weg: er staan er nog dertig onvoltooid in het atelier.”

Werk voor jezelf

Camille vraagt nog wel eens feedback aan haar familie. “Ik vind het heerlijk om kritiek te krijgen. Ik sta voor alles open, daar leer je van.” Jaap verschilt hierin, hij noemt zichzelf volledig autonoom. “In eerste instantie doe ik het voor mezelf. Als ik het dan goed genoeg vind om het in de openbaarheid te laten komen, geef ik het vrij. Dan heb ik er vrede mee.” Ondanks dit verschil ging de samenwerking tussen de twee kunstenaars van een leien dakje. “Het inrichten van de expositie ging zo goed, het was een feestje”, zegt Jaap. “Haar belden versterken mijn schilderijen en mijn schilderijen versterken haar beelden.”

De expositie is tot en met 26 augustus te bezichtigen in de Lentink De Jonge Zaal in Veluvine Nunspeet. Het wordt aangeraden om van tevoren te informeren of de zaal verhuurd is. Zo niet, dan gelden de openingstijden van Veluvine.