Enorme gevolgen van de bezuinigingen vanuit de VNOG

Foto: RTV Nunspeet

Harm Jan Polinder, fractievoorzitter SGP Nunspeet, zegt dat het heel goed is dat er meer aandacht is voor de enorme gevolgen van de bezuinigingen vanuit de VNOG (Veiligheidsregio).

Harm Jan Polinder: “De problemen zijn ontstaan door wanbestuur en fouten die gemaakt zijn op het hoofdkantoor in Apeldoorn. Zo zijn bijvoorbeeld personeelskosten jarenlang ten onrechte niet geïndexeerd. Daardoor zijn enorme tekorten ontstaan toen dat aan het licht kwam.

Er is een heel traject gevolgd o.l.v. een nieuwe directeur (dhr. Kransen), onder zijn leiding ligt er nu een plan voor aan het Algemeen Bestuur, woensdagmorgen wordt daarover besloten. Het plan houdt in dat we als gemeenten fors meer moeten betalen (Nunspeet 180.000 euro op jaarbasis) terwijl we minder krijgen. We verliezen voor de post Nunspeet namelijk één van de twee auto’s voor natuurbrandbestrijding. Dit komt doordat de aanrijtijd van een peloton (4 auto’s geschikt voor bestrijding van een natuurbrand) van maximaal 25 minuten (wat het altijd was) naar 42 minuten is verhoogd.

Voor de Veluwe betekend dit dat er een heel aantal auto’s minder zijn voor natuurbrand bestrijding.

Die norm van 42 minuten wordt op sommige plekken (zoals camping Samoza in Vierhouten) zelfs niet eens gehaald.

Het is een volstrekt onaanvaardbaar risico als er bij een natuurbrand 42 minuten gewacht zou worden voordat hulpverlening en bluswerk effectief kan starten.

In een bos als de Kroondomeinen kun je dat risico nemen, daar wonen geen mensen.

Maar in onze bossen verblijven heel veel mensen, zoals hulpbehoevenden op het terrein van Halfweg in Vierhouten en een heel aantal campings. Op camping Samoza zitten in de zomermaanden soms wel 6000 mensen, als er in de nabijheid van zo’n camping een natuurbrand uitbreekt (geen ondenkbaar scenario nu de zomers steeds droger worden) moet je er niet aan denken wat voor ramp er kan plaatsvinden. Als er een forse wind staat kan een natuurbrand met tientallen kilometers per uur voortwoekeren.

Volgens Wouter Vermeulen (brandweercommandant Nunspeet) is het verschil tussen 25 en 42 minuten cruciaal. Hét verschil tussen een beheersbare en een onbeheersbare natuurbrand.

Wij vinden dat de VNOG een onaanvaardbaar risico neemt om de begroting maar sluitend te krijgen” , zegt Harm Jan Polinder