Ingezonden brief: Het nut van een kromme boom

Foto: Alex Westerbroek

Er was eens een kromme boom. Door onbekende oorzaak was hij van jongs af aan scheef gegroeid. Wellicht was hij door zijn misvorming in de vrije natuur kansloos, hij kon immers niet omhoog naar het licht groeien. Maar de boom had geluk met zijn standplaats. Hij groeide op aan de Schapendrift in Elspeet, net aan de rand van het bos. Hierdoor kreeg hij toch genoeg licht om een stevige boom te worden.

De unieke locatie rond de boom viel mensen op. Daarom is er een bankje geplaatst waarop heel veel mensen hebben zitten te genieten. Van de plek, het weer, de omgeving, het praatje en de vaak aanwezige honden. Voor volwassen personen zoveel om van te genieten dat men de boom niet zou benoemen.

De boom genoot bekendheid onder de kinderen. De boom stond uitnodigend scheef en was goed toegankelijk. Je kon er zomaar inklimmen tot een paar meter hoogte en er lag een klein plateautje in waar je mooi op kon zitten. Kon je mooi vanuit de rand van het bos in de verte kijken en dichterbij zag je de kale plek op papa zijn hoofd.

Tot op een dag een volwassene zijn oog op de boom liet vallen. Iemand met een goede baan in een groot kantoor van een deftig gebouw. Hij verzorgt de oogst van het hout uit het bos. Dit gaat met grote machines die mooie rechte bomen kappen om deze te verkopen voor palen, planken en balken. En als deze machines er toch zijn kan de man van het hout ook die kromme boom omzagen. Je beseft immers niet half wat er allemaal met een kromme boom kan gebeuren. Al die ouders die nauwelijks op hun kinderen letten. Deze ouders vallen dankzij een kromme boom zomaar onder verantwoordelijkheid van de meneer in het grote kantoor.

De man van het hout kreeg de opdracht het hout te oogsten. Een van de voorwaarden was dat hij gelijk die gevaarlijke kromme boom moest omzagen. Het was niet nodig het hout af te voeren, dat zou meer kosten dan het zou opleveren. Dus ligt de boom in stukken gezaagd op de grond en staan veel van zijn vroegere vriendjes en vriendinnetjes er beteuterd bij te kijken.

Een paar kantoren verder in het deftige gebouw zijn regelmatig besprekingen over kinderen. Er worden plannen ontwikkeld hoe je de jeugd kunt laten bewegen. Iets verder in dezelfde gang worden plannen gemaakt om de jeugd meer bij de natuur te betrekken. Ook wordt serieus beoordeeld of het wel nodig is zoveel bomen te kappen voor zo weinig opbrengst. Nog iets verderop kunnen ouders hulp krijgen als hun kinderen alle dagen heel druk zijn. Die hulp bestaat onder andere uit opvoedingsondersteuning. Daar leren ouders dat kinderen mogen spelen en niet de hele dag op een bankje hoeven zitten.

En zo eindigt de kap van een kromme boom in een belangrijke les. Kromme bomen kunnen heel nuttig zijn en je kunt er veel lol aan beleven. Een beetje meer overleg en samenwerking in het deftige gebouw is prettiger voor de kinderen, beter voor de natuur en spaart ons gemeenschapsgeld.

Door: Alex Westerbroek