Koninklijke Erepenning voor Schietsportvereniging ‘De Burgerwacht’ te Nunspeet (video)

Op zaterdagmiddag 21 november 2020 heeft burgemeester Van de Weerd een Koninklijke Erepenning uitgereikt aan Schietsportvereniging ‘De Burgerwacht’ te Nunspeet vanwege het 100-jarig bestaan in 2020.

Motivatie van het toekennen van de Koninklijke Erepenning:

Op 15 juni 1920 is Schietsportvereniging ‘De Burgerwacht’ te Nunspeet opgericht, bestaande uit 43 leden, waarvan 40 gewapend en drie ongewapend. De oprichtingsvergadering vond plaats in ‘Ons Huis’, aan de Dorpsstraat in Nunspeet. De allereerste schietoefening werd op 30 juni 1920 gehouden. Op 15 juni 2020 was het 100-jarig bestaan van de vereniging een feit.

De schietsportvereniging heeft een buitenschietbaan gebruikt tot circa 1963. Een korte periode is in de zomer geschoten in een bosperceel tegenover De Tol aan de Elspeterweg. In de periode 1947-2007 is gebruik gemaakt van een perceel aan de Driestweg, waar een klein houten gebouwtje stond. In 1967 is op die locatie een betonnen schietbunker gebouwd en in gebruik genomen. In mei 1971 werden de eerste nationale kampioenschappen daar gehouden. De Burgerwacht was voornamelijk een geweerclub, maar vanaf 1968 deden de pistoolschutters ook hun intrede. Op 18 juni 1975 is de akte ondertekend waarmee de toenmalige stichting werd omgezet tot Schietsportvereniging De Burgerwacht. Na vele jaren gebruik te hebben gemaakt van de locatie Driestweg ontstond de wens voor een ruimere en beter passende locatie. In 2006 is gestart met de bouw van een nieuwe locatie aan de Oosteinderweg met 14 25-meterbanen, die op 16 maart 2007 is geopend.

De Nunspeetse schietsportvereniging heeft door de jaren heen een goede reputatie wat betreft schietresultaten opgebouwd. De Burgerwacht is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA). Bij de KNSA aangesloten schietsportverenigingen worden onderworpen aan een uitgebreide toetsing van kwaliteitseisen. De KNSA biedt verenigingen twee niveaus van certificering aan. Het hoogste niveau is de certificering met één (1) “kroon”, een systeem dat al enige jaren bestaat en zich richt op het volledige spectrum van schietsportverenigingen zowel ten aanzien van de veiligheid, de wet- en regelgeving, sportontwikkeling, verenigingsmanagement, enz. De Burgerwacht is gecertificeerd ‘met één kroon’. Het ontvangen van het Certificaat met één kroon op 12 september 2017 was met recht een hoogtepunt voor de schietsportvereniging. Momenteel telt de vereniging zo’n 100 schietende leden.

Schietsportvereniging ‘De Burgerwacht’ had de viering van haar 100-jarig bestaan al verplaatst van 20 juni naar 21 november 2020, maar een viering zit er dan gezien de coronamaatregelen nog steeds niet in. Bij dit bijzondere jubileumjaar, nu bekroond met een Koninklijke Erepenning, zal De Burgerwacht, zodra de coronasituatie het weer toelaat, met haar leden uitgebreid stilstaan.

Koninklijke Erepenning voor Schietsportvereniging ‘De Burgerwacht’ . Foto: RTV Nunspeet
Koninklijke Erepenning voor Schietsportvereniging ‘De Burgerwacht’ . Foto: RTV Nunspeet