Nieuw boek over Nunspeet gepresenteerd

Foto: RTV Nunspeet

Woensdagavond 11 december is er een nieuw boek gepresenteerd over Nunspeet, Afslag Nunspeet. Het boek van auteur Bert Biesmeijer en fotograaf Bram van de Biezen. Oud burgemeester de Kovel ontving het eerste exemplaar.

Nunspeet in de 60er, 70er en 80er jaren van de 20e eeuw. Een tijd waar velen nog levendige herinneringen aan hebben en waar de veranderingen, net als in de rest van Nederland, in razend tempo plaats vonden.

Nunspeet veranderde van een behoudend dorp met agrarische en toeristische activiteiten en een bescheiden industrie, in een moderne levendige plaats met een regionale functie. De invloed van buitenaf werd steeds groter.

De komst van de A28, met afslagen bij Nunspeet, zorgde er voor dat Nunspeet niet alleen die Veluwse gemeente is, maar ook een gemeente die een belangrijke rol speelt in het hart van Nederland. Een gemeente die barst van het leven.

Dat deze ontwikkeling niet zonder slag of stoot ging is duidelijk. Soms botste de moderne nieuwe tijd met het oude leven. Bestaande waarden en normen maakten plaats voor nieuwe. Dit ging soms gepaard met spijt om wat eens was. De nieuwe tijd bracht echter veel goeds, waarbij oude en nieuwe verworvenheden een sterke basis vormden voor een toekomstige ontwikkeling.

Ieder die de bovengenoemde periode heeft meegemaakt heeft eigen herinneringen aan die tijd. Herinneringen die misschien net even anders zijn dan beschreven in dit boek. Ieder heeft het verleden op een eigen manier beleefd. Vandaar de ondertitel: Beleefd verleden.