Oorlogsmonument Elspeet blijft op begraafplaats

De ruim 700 opgehaalde handtekeningen hebben niet geholpen: het oorlogsmonument in Elspeet blijft op de Algemene Begraafplaats aan de Uddelerweg. Burgemeester Van de Weerd en wethouder van der Maas zijn verantwoordelijk voor deze beslissing. Nieuw aan het monument is dat de namen van de te herdenken mensen erop staan.

Op 13 april 2018 werd het monument al verplaatst naar de begraafplaats. Toen kwam er een stroom aan handtekeningen binnen, namelijk meer dan 700. Vanwege het aantal opgehaalde handtekeningen werd Dorpsvereniging Elspeet opgeroepen een ledenvergadering te beleggen. De vergadering werd goed bezocht met het gebruikelijke aantal van tientallen leden. Dit was echter niet genoeg, want het bestuur had besloten geen stelling in te nemen wegens een onvoldoende aantal leden.

Verder waren er enkele hiaten in de besluitvorming: Het college had een besluit genomen over een monument, wat geen monument genoemd mocht worden. Ook is het eigendom geworden van Historisch Museum Elspeet vanwege de verkoop van het onroerend goed. Na bijna 200 dagen had burgemeester Van de Weerd laten weten dat het monument niet terug werd geplaatst. Er is dus geen verandering meer gekomen in dat besluit.