Partijen praten verder over toekomst Kulturhus Elspeet

Er is nog geen definitieve oplossing wat er moet gebeuren met het Kulturhus Elspeet. Wel vindt de procesbegeleider dat er verder gepraat moet worden met de partijen die interesse hebben in het uitbaten van het Kulturhus. Voorafgaand aan de raadsvergadering van donderdag presenteerde Frans de Lange zijn bevindingen. De oud-burgemeester van Elburg is gevraagd om te bemiddelen tussen alle partijen.

Hij heeft gesproken met belangrijke gebruikers van het huidige Kultuthus: de bibliotheek en de Elspeetse Fanfare. Ook waren er gesprekken met Zorginstelling Oranjehof die een plan heeft voor de invulling van het pand en een groep inwoners die zich verzameld hebben onder de naam ‘Werkgroep Kulturhus Elspeet’ (WKE). Deze laatste groep wil van het Kulturhus een echt dorpshuis maken waar iedereen welkom is.

Intentieovereenkomst

Op dit moment is er een intentieovereenkomst tussen de gemeente en de Oranjehof voor de exploitatie van het pand aan de Nachtegaalweg. De gemeente wil het pand kopen voor 2 miljoen euro en vervolgens verhuren aan de zorginstelling. Laatstgenoemde partij wil daar het liefst aan vast houden. Maar een andere groep dorpsbewoners wil dus dat het een Dorpshuis voor iedereen wordt. De gesprekken tussen de twee groepen liepen volgens procesbegeleider De Lange in het begin moeizaam, maar gedurende het proces zijn er volgens hem mogelijkheden tot samenwerking zichtbaar geworden.

Opknippen

De optie om het Kulturhus ‘op te knippen’ leek in eerste instantie niet gedragen door beide partijen. ‘Maar gedurende het proces begon er wat te bewegen’, aldus De Lange. Daarom vindt hij dat het wenselijk is dat er verder gepraat wordt met beide partijen. Doel moet zijn om een dorpshuis te vormen voor alle Elspeters, waar alle activiteiten toch onder een dak kunnen plaatsvinden en waar ook de Oranjehof een belangrijke rol in speelt. ‘Aan de ene kant vervelend. Ik had gehoopt dat ik een kant en klare oplossing met een strik er omheen kon inleveren bij de gemeenteraad’, aldus De Lange. ‘Maar ik ben toch hoopvol voor de toekomst.’

Het voorstel van de procesbegeleider is om een nieuwe opdracht te vertrekken om verder te praten. Dat hoeft wat De Lange betreft niet per definitie een opdracht aan hem te zijn. Hij denkt dat er dan op 1 maart 2020 een definitieve oplossing kan komen. Burgemeester Breunis van de Weerd laat weten dat het rapport in het college wordt besproken en dat er op korte termijn een reactie komt.