‘Tankstation moet plaatsmaken voor nieuw stationsgebied’

Foto: Google streetview

Er gaan steeds meer stemmen op binnen de gemeenteraad van Nunspeet om het tankstation aan de Nijverheidsweg op te laten kopen door de gemeente.

Daarmee zou er meer ruimte moeten komen voor de ingrijpende verbouwing van het stationsgebied in Nunspeet. Dat blijkt tijdens een technische bespreking van de plannen.

Vooral het verdelen van het langzaam verkeer en snelverkeer speelt in de plannen een sleutelrol. Een ‘spannend evenwicht volgens de projectleider. Het lijkt voor wat onrust te zorgen bij sommige politieke partijen.

Er zijn met name zorgen over het fietsverkeer. Kees Smit van de Christen Unie zegt daarover: ‘In de modellen zie ik dat langzaam verkeer het snelle verkeer voorrang moet geven. Ik kan me voorstellen dat fietsers op sommige punten heel lang moeten wachten.’

Ook Gerrit Polinder van de SGP ziet knelpunten: ‘Er zijn teveel oversteekplaatsen. Kan dat niet wat minder?’ Pollinder oppert verder of het tankstation aan de Nijverheidsweg niet opgekocht kan worden door de gemeente. Dit om meer ruimte te creeëren.

Hij vindt steun bij Koos Meijer van het CDA: ‘Het probleem is inderdaad de ruimte, met name aan de noordkant. Het is echt strijden om elke meter met name voor het fietsverkeer. Het is op sommige punten levensgevaarlijk voor de fietsers’, aldus Meijer.

Ook hij denkt dat het tankstation meer ruimte zou kunnen bieden. Bovendien zou het tankstation al zijn aangboden aan de gemeente weet hij. ‘Want het tankstation heeft nu vooral omzet door de vrachtwagens die er komen. En dat zal straks minder zijn.’

In de plannen is ruimte voor twee tunnels: Eén voor gemotoriseerd verkeer en één voor fietsers en ander langzaam verkeer. Die laatste groep heeft vanuit die tunnel ook direct toegang tot het perron.

Die hellingsbaan van die tunnels leidde ook tot wat vragen. Maar volgens de projectleider gaat dat geen problemen opleveren. ‘Met 5 procent is de helingsgraad wat stijler dan andere trajecten, maar dat is een keuze. Het zou geen probleem moeten opleveren.’

Ook zou het tankstation geen extra ruimte creëren volgens de projectleider. Duidelijk is wel dat er nog aanpassingen mogelijk zijn voordat de schop de grond in gaat. Die aanpassingen zal de raad de komende tijd verder over debatteren. Het volgende technische beraad is gepland in september of oktober.