Toch mobiele til-installatie in nieuw zwembad

Foto: Wim de Haas

De berichtgeving van RTV Nunspeet en Omroep Gelderland over het ontbreken van een zogenoemde til-installatie bij het nieuwe, nog te bouwen zwembad op de  Wiltsangh heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien. Het ontbreken van de lift, zou inhouden dat meervoudig gehandicapten niet terecht kunnen in het nieuwe zwembad. Op de sociale media wordt hier flink op gereageerd. 

Deze toch al kwetsbare groep moest eerder al stoppen met de zwemlessen in het Philadelphia-bad. De komst van een speciaal doelgroepen-bad in sportcomplex ‘t Wiltsangh zou dan ook een uitkomst zijn. Maar zonder til-installatie kunnen rolstoelgebruikers en andere meervoudige gehandicapten het zwembad niet inkomen. Daarmee lijkt er voor deze doelgroep geen plek in het nieuwe zwembad.

Facebook

Met name op onze Facebookpagina kwamen er veel reacties. Eén van die reacties kwam van Gemeentebelang-raadslid Corrie Jansen. Zij reageerde op de ontstane ophef met: ‘Er komt een tillift’, vergezeld met een duimpje omhoog. Desgevraagd verwijst Corrie weer door naar de wethouder, partijgenoot Mark van de Bunte.

Mobiele tilinstallatie

Deze laat weten dat er toch een mobiele tilinstallatie komt: ‘In het programma van eisen staat inderdaad een mindervaliden tillift. Zoals ook besproken met de doelgroep, is het een mobiele tillift. Meneer De Haas vraagt specifiek om een plafondtillift (met bouwkundige aanpassingen). Een en ander is ook uitgelegd aan De Stentor en Omroep Gelderland.

Wij zijn in gesprek met de doelgroep, adviseurs en Philadelphia over een zo breed mogelijke inzetbaarheid van het doelgroepenbad (binnen de gestelde kaders van de gemeenteraad).
Ook de onmogelijkheden (bouwkundige aanpassingen voor een lift met railsysteem) hebben we besproken en gecommuniceerd met de doelgroep.’

Bestuursrechter

Wim de Haas is de vader van Bas, en Bas is een van de mensen die zo’n til-installatie nodig heeft om te kunnen zwemmen. De Haas laat weten dat zo’n mobiele til-installatie niet voldoet. Sterker nog, volgens hem mag het arbo-technisch niet eens. Hij blijft er bij dat er een vaste til-liftinstallatie aan het plafond moet komen. Niet alleen voor zijn zoon, maar voor een groep van 50 tot 100 andere meervoudig gehandicapten. Desnoods wil De Haas naar de de bestuursrechter stappen. 

De bouw van het zwembad moet in augustus gaan beginnen.