Uitreiking cheque aan Stichting Kontakt

Foto: eigen foto

Maandagmiddag 2 maart reikte de Rabobank aan Stichting Kontakt een cheque uit ter waarde van € 5.000. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst waarbij alle bewoners aanwezig waren.

Op 29 mei aanstaande vindt de officiële opening plaats van de nieuwe Bunterhoek. Voor Karin Fennema, voorzitter, was dit aanleiding om Stichting Kontakt op te richten. Volgens Karin is digitale ondersteuning voor ouderen, zoals de bewoners van De Bunterhoek, hard nodig: “Voor verpleeghuisbewoners is het vaak moeilijk om in contact te blijven met hun omgeving en met de wereld buiten het tehuis. Digitale hulpmiddelen en activiteiten kunnen daarbij helpen en zo het geluksgevoel van de bewoners vergroten. Vanwege de hoge investeringen is er vaak onvoldoende budget voorhanden om hulpmiddelen aan te schaffen. Stichting Kontakt zamelt geld in en begeleidt zorginstellingen bij het kiezen van de juiste hulpmiddelen die aansluiten bij de behoeften van de bewoners. Zo zorgen we ervoor dat het geld goed besteed wordt. De Bunterhoek is het eerste project voor de stichting.”

“Stichting Kontakt wil de bewoners bij de opening graag een BelevenisTafel en een Qwiek.up aanbieden. Deze middelen helpen bewoners om contact te maken met elkaar, familieleden, verzorgenden en hun eigen herinneringen. Daarnaast stimuleert het mensen om te bewegen, traint het geheugen op een ontspannen manier en ondersteunt het in het herbeleven van het verleden. Ook is er de mogelijkheid voor het zien van persoonlijke levensboeken met foto’s en films”, licht Fennema toe.

In april 2019 is Stichting Kontakt opgericht. De stichting zet zich in voor mensen met een cognitieve beperking en wil deze mensen helpen in het maken van contact door middel van digitale hulpmiddelen. Er wordt geld ingezameld bij particulieren, maar ook lokale bedrijven worden gevraagd voor ondersteuning. Daarnaast doet Stichting Kontakt aanvragen bij verschillende fondsen. Zo heeft zij succesvol deelgenomen aan de Rabo Clubsupport actie en hebben onder andere de Rabobank, het Oranjefonds en Rotary Nunspeet een bijdrage toegezegd.

Digitale hulpmiddelen zijn kostbaar. Nadat De Bunterhoek verschillende apparaten op proef heeft gehad is er gekozen voor de BelevenisTafel en de Qwiek.up. Karin Fennema: “De eerste fondswervingsacties zijn succesvol geweest. maar voor een BelevenisTafel en een Qwiek.up is veel geld nodig. Daarom roepen we alle inwoners en bedrijven van Nunspeet op om een bijdrage over te maken aan de Stichting. Dit kan ook via de website. Iedereen kan bijdragen aan meer digitaal geluk voor de bewoners van De Bunterhoek. Zo zorgen we met elkaar voor meer verbinding tussen de verpleeghuisbewoners en inwoners  van de gemeente Nunspeet.”