Voorbereidingen nieuwe expositie in Veluvine begonnen

Foto: RTV Nunspeet

In de Lentink De Jonge Zaal en in de gangen van Veluvine zijn diverse vrijwilligers zich aan het voorbereiden op een nieuwe expositie van beeldende kunst. U kunt bij deze expositie onder andere werken zien van Ton de Klerk, Harmke Zwep en Emmie Vos.

In de jaren ’60 verhuisde Ton de Klerk (1920-2017) met zijn gezin van Den Haag naar Nunspeet. In die tijd werd hij lid van de schildersvereniging ‘Het Palet’ in Zwolle en raakte bevriend met een aantal Nunspeetse kunstenaars.

Harmke Zwep is vanaf  jongs af aan al creatief geweest, van haken tot kantklossen en alles wat er tussen zit. Ze vindt zichzelf een autodidact, maar heeft ook een aantal workshops gevolgd zoals zilversmeden en lassen. Voor keramiek heeft ze ooit acht lessen gevolgd, daarna wist ze wat ze wel en vooral niet moest doen.

Architect en interieurarchitect Emmie Vos (1951) werkte voornamelijk in coördinerende en organiserende functies. Het ontwerpen beperkte zich tot dromen van nooit verwezenlijkte plannen. In 2006 maakte zij kennis met de techniek van het glas-in-lood. Later werden andere technieken met vlak glas toegevoegd. 

De opening van deze expositie is vrijdagmiddag 3 juli om 17:00 uur. Vanaf maandag 6 juli tot en met begin september 2020, is voor iedereen deze expositie te zien in de Lentink De Jonge Zaal en in de gangen van Veluvine. U kunt deze expositie kosteloos bezoeken tijdens openingstijden van Veluvine. 

Doel, samenstelling en werkwijze van de werkgroep beeldende kunsten Veluvine.

Het doel van Veluvine Cultuur en daarmee ook van de werkgroep zijn de verschillende vormen binnen de sector beeldende kunst op een laagdrempelige manier onder de aandacht van de bezoekers van de Veluvine te brengen.

Door de lokale en regionale functie van de Veluvine kunnen, in overeenstemming met de grondlegger F.A. Molijn, veel inwoners van de gemeente Nunspeet en belangstellenden van ver daarbuiten, van beeldende kunst genieten.

De werkgroep bestaat uit 6 enthousiaste vrijwilligers, die deskundig dan wel belangstellend zijn met betrekking tot de verschillende vormen binnen de beeldende kunsten.

Zij bezoeken de kunstenaars, die meestal in of in de wijde omtrek van Nunspeet wonen. Zij matchen de verschillende disciplines en kunstenaars en richten samen met de kunstenaars de exposities in.

Er worden 5 verschillende exposities ingericht per kalenderjaar, waarbij gestreefd wordt naar zoveel mogelijk afwisseling.

Dit jaar, in september start een geheel nieuwe groep van vrijwilligers met de inrichting van de exposities van dit seizoen. Ze hebben hiervoor al in januari en februari jl. verschillende kunstenaars bezocht. Met de medewerking van deze kunstenaars kunnen er 5 exposities in 2020 en 2021 gemaakt worden in de Veluvine.

Lopende dit seizoen zullen deelnemers van de werkgroep weer op zoek gaan naar nieuwe kunstenaars die in seizoen 2021/2022 voor boeiende exposities kunnen zorgen.

De leden van de nieuwe werkgroep zijn:

Elly Binkhorst

Mira de Klerk

Lies Luijten

Corien Steketee

Harmke Zwep

Emmie Vos

In de zomerperiode zal een interim expositie gemaakt worden door een aantal leden van de nieuwe werkgroep.