Wereldrecord diep duiken voor Nunspeter Johan de With

Foto: RTV Nunspeet

Met zijn vroege voorvader Staatpensionaris Johan de Witt liep het slecht af, maar Johan de With aan de Albertlaan in Nunspeet is springlevend en meer dan dat. Begonnen als hobby duiker staat het wereldrecord diep duiken op zijn naam en heeft hij een eigen privé duikschool.

Het begon ruim twintig jaar geleden, tijdens een vakantie in Tunesië waar hij duikers zag wegvaren in een bootje. Als echte waterrat leek hem dat wel wat, hij ging duiklessen nemen en haalde zijn brevet. Hij ging op zoek naar een duikersclub en sloot zich aan bij Octopus in Zwolle, ging zich verder bekwamen en werd instructeur. Hij haalde een aantal specificaties als ijsduiken, droogpak duiken, onderwaterfotografie, biologie, duiken met hoogadem gasmengsel en meer. Kortom inmiddels een zeer allround duiker. Hij mag ook in al deze specialisaties lesgeven.

Johan: ,,De hobby werd een echte passie. Je moet als duiker heel sterk gefocust zijn en alles om je heen vergeten. Het vervolg was dat ik terecht kwam bij  ,de Zeester’, een club van wrakken duikers. Daarmee doken we onder meer in de Noordzee. De ,gewone’ hobby duikers duiken tot ongeveer 35 meter. Die wrakken waren voor een groot deel al leeg gehaald. Om meer te vinden moet je dieper en dat ben ik gaan doen. Daarvoor moest ik het ademgasmengsel aanpassen, want zuurstof wordt giftig”.

Zijn passie bracht hem naar de Middellandse zee, waar op verdere diepte nog veel wrakken liggen uit de Tweede Wereldoorlog. Hij bleef de uitdaging zoeken en ging ook de scheepswrakken in. Een volgende stap was grotduiken in de Dordogne en Ardeche in Frankrijk, later ook in Mexico, een walhalla voor grotduikers.

Johan: ,,Dat grotduiken was echt geweldig, andere specialiteiten stootte ik af. Het technisch diepduiken had mij in de greep. Ik wilde meer. Het diepterecord in de meren lag op 163 meter. Ik verzamelde een team om mij heen en begon te rekenen wat er allemaal voor nodig was. Het werd een duik in de Thünersee in Zwitserland en daar bereikte ik een diepte van 166,4 meter en was daarmee wereld recordhouder diep duiken. Inmiddels heb ik van zijn hobby mijn beroep gemaakt als instructeur en  ben ik in dienst bij Baars- Cipro Opleidingen in Enkhuizen. Daar leiden we brandweermensen op, politiemensen, civiele duikers en meer. Die functie brengt me bij sluisinspecties, hebben we onderzoek gedaan bij de ingestorte kades in Amsterdam, de Kamper Kotter hebben we gelicht en zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Voor mij een fantastische combinatie: hobby, werk en privé. Waar ik met mijn eigen duikschool potentiële duikers opleid en waar we ons specifiek richten op technisch duiken”. Zie hiervoor www.techduikschoolnederland.nl.