Wethouder van den Berg: Niet in paniek raken over het coronavirus, dat is absoluut niet nodig (video)

Het coronavirus houdt de samenleving bezig zegt wethouder van den Berg van de gemeente Nunspeet in gesprek met RTV Nunspeet. “Het is zeker wel goed om hier over te praten. Maar we moeten zeker niet in paniek raken dat is absoluut niet nodig”.

De wethouder geeft verder aan dat u voor vragen terecht kan op het landelijk informatienummer: 0800 1351.

Ook geeft wethouder van den Berg aan dat u voor meer informatie en antwoorden op (veel gestelde) vragen over het coronavirus u terecht kan op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: RIVM.

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is ontstaan door genetische mutaties in de Chinese stad Wuhan en heeft net als andere virussen cellen van mensen of dieren nodig om zich te kunnen vermeerderen. Zij komen binnen via de lucht, voedsel of aanraking.

Het nieuwste coronavirus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Patiënten die besmet zijn krijgen vaak hoge koorts en last van hun luchtwegen, zoals hoesten en ademhalingsproblemen. De ziekte is van mens op mens overdraagbaar, maar hoe dit precies overgedragen wordt is nog niet bekend. Ook de besmettelijkheid en de duur voordat je klachten krijgt is op dit moment nog niet bekend.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Ga NIET naar uw huisarts of huisartsenpost toe wanneer u besmetting vermoedt. Dan zou u andere mensen kunnen besmetten. Aangeraden wordt om telefonisch contact met de huisarts op te nemen wanneer u last heeft van koorts met luchtwegklachten en als u:

  • de afgelopen tijd in een land of regio bent geweest waar het coronavirus heerst, zoals China, Iran, Singapore, Zuid-Korea of Noord-Italië.

of

  • de afgelopen tijd contact heeft gehad met iemand die besmet is geraakt met het nieuwe coronavirus.

Corona voorkomen? Volg hygiënevoorschriften!

Om verspreiding en het risico op besmetting van het coronavirus en andere virussen kleiner te maken raden wij u de volgende hygiënevoorschriften aan:

  • Hoest of nies in de binnenkant van uw elleboog of mouw.
  • Was regelmatig uw handen met water en zeep.
  • Gebruik papier zakdoeken of tissues bij het snuiten van uw neus. Gebruik de zakdoeken één keer en gooi ze daarna weg. Gebruikte zakdoeken besmetten de handen wanneer ze nog een keer worden gebruikt.
  • Was uw kleren wanneer u contact heeft gehad met iemand met griepverschijnselen.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met GGD Noord- en Oost-Gelderland, via telefoon: 088 443 00 00.

Ook is er door de overheid een landelijk informatienummer geopend, telefoon: 0800 1351