Afhaalrestaurant Harderwijk mag toch weer open (video)

Restaurant Burger Zaken in Harderwijk mag met onmiddellijke ingang weer open. Dat heeft de rechter vrijdag besloten. Het restaurant was eerder samen met twee andere horecazaken gesloten omdat ze zich niet hebben gehouden aan de openingstijden. Er werd na 1 uur ‘s nachts bezorgd en dat mag niet. De rechter vindt de straf van twee weken sluiting echter te zwaar.

Lekker een hamburgertje of een frietje bestellen bij Burger Zaken in Harderwijk. Even leek het niet meer te kunnen. Binnen zitten mocht al een tijdje niet meer, maar sinds dinsdag mocht ook afhalen niet meer. De zaak zat helemaal op slot.

‘Zou verschrikkelijk zijn’

En twee weken geen inkomsten, dat zou verschrikkelijk zijn, stelt eigenaar Jort Brink. “We mochten alleen nog maar bezorgen. Dus dan zitten we helemaal zonder werk.”

Burger Zaken is samen met Grillroom Jerusalem en dönerzaak Delfino op de vingers getikt. De politie heeft namelijk vastgesteld dat de wettelijke openingstijden bij deze zaken niet werden nageleefd.

‘Brief nooit gezien’

Maar de brief waarin de nieuwe openingstijden waren aangekondigd is naar het verkeerde postadres verstuurt, beweert Brink. “Dus die heb ik nooit gezien.” Toch was dat het adres waarmee hij bij de Kamer van Koophandel stond ingeschreven, pareert de gemeente. Bovendien zijn alle regels veelvuldig gecommuniceerd, onder meer in de landelijke persconferenties.

Toch ging de eigenaar van Burger Zaken naar de rechter en die vindt de straf te zwaar. Een boete of een weekend dicht zou meer op zijn plaats zijn, vindt hij. En dus mag Burger Zaken -tot opluchting van de eigenaar- gewoon weer open.

Hoe de veiligheidsregio nu omgaat met de overtreding en welke straf er volgt, moet na het weekend duidelijk worden. Ook wordt dan bekeken wat dit betekent voor de andere twee restaurants, die geen kortgeding hebben aangespannen.