Alberto Stegeman beboet voor ‘bom’ op kazerne

Een screenshot van de uitzending
Alberto Stegeman is maandag veroordeeld tot een geldboete van 2000 euro voor het achterlaten van een nepbom op een kazerne bij Oldebroek. De programmamaker deed een beroep op de ‘journalistieke exceptie’, maar de rechtbank in Zutphen gaat daar niet in mee.
 

Stegeman drong in 2018 voor zijn programma Undercover in Nederland de legerplaats op de Veluwe binnen en liet in de eetzaal een koffer achter met het ‘explosief’, dat bestond uit klei, draden, een telefoon en schroeven.

Taakstraf geëist

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een taakstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Stegeman had volgens justitie wel de kazerne mogen binnendringen om hiaten in de beveiliging aan te tonen, maar zou met de nepbom een stap te ver zijn gegaan.

Volgens Stegeman stelde de inhoud van de koffer niet veel voor en was het meer een ‘Bassie-en-Adriaan-achtige’ nepbom. Hij verklaarde verder dat hij de koffer achterliet om aan te tonen de beveiliging van de legerplaats nog steeds niet op orde was. Ook vroeg hij zich af hoe de opsporing zou zijn op het moment dat je ongezien binnenkomt en een – in zijn ogen –  overduidelijke nepbom achterlaat.

Misstanden onderzoeken

Verder verklaarde Stegeman dat hij deze handelingen had verricht vanuit de journalistieke exceptie. Volgens zijn advocaat is de zaak van belang voor alle onderzoeksjournalisten, omdat journalisten zonder vrees voor vervolging misstanden moeten kunnen onderzoeken. Volgens de rechtbank is dat in deze zaak echter niet aan de orde, omdat de programmamaker niet over concrete informatie beschikte om te kunnen spreken over een misstand die hij aan de orde kon stellen.