Eis: werkstraf 120 uur voor plaatsen ‘nep-bom’ door Alberto Stegeman (video)

Een screenshot van de uitzending

Het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 120 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk voor de periode van 3 jaar tegen programma-maker Alberto Stegeman. Dit voor het plaatsen van een nep-bom bij een militaire kazerne bij Oldebroek. Het OM verwijt de presentator over de grens van de journalistieke exceptie gegaan.

Was er sprake van een ‘Bassie en Adriaan-knutselwerk’ zoals programmamaker Alberto Stegeman zegt, of was er sprake van een ‘nepbom’? Dat was de vraag die centraal stond in de rechtszaak tegen de televisiemaker die vandaag in Zutphen voor de rechter stond.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Aanleiding is het betreden zonder toestemming van een legerplaats bij Oldebroek. Dat gebeurde in 2018. Presentator Alberto Stegeman liet daarbij een koffertje achter. Dat leidde tot een hoop onrust en de inzet van een groot aantal hulpdiensten. Stegeman wilde met zijn actie aantonen dat de beveiliging van de kazerne niet in orde is. Hij kon meerdere uren ongestoord rondlopen en overal op het terrein komen.

Grens

Het OM vindt het betreden van de kazerne nog wel te rechtvaardigen omdat daarmee tekortkomingen in de beveiliging werden aangetoond. Het achterlaten van de koffer, vindt het OM een stap te ver gaan. ‘Dat diende geen te rechtvaardigen maatschappelijk belang. De verdachte is daarmee over de grens van de journalistieke exceptie gegaan.’ Met name het feit dat het koffertje gevuld was met klei, tape en schroeven wekt de suggestie dat Stegeman daadwerkelijk een ‘nepbom’ wilde plaatsen.

‘Het was geen nepbom’

Stegeman is bij de zaak in Zutphen aanwezig. ‘Ik ben verdachte, dus ik heb de plicht te komen’, zegt hij daarover. ‘Maar ik snap nog steeds niet waarom ik me moet verantwoorden.’ De presentator vindt niet dat er een nepbom op de kazerne is gelegd. ‘We hebben dat in het programma zo genoemd, omdat het had gekund, maar het was geen nepbom.’