GGD waarschuwt voor papegaaienziekte

Foto: Pixabay

Sinds begin deze week is bij zes inwoners van regio Noord- en Oost-Gelderland papegaaienziekte (psittacose) vastgesteld, zo laat de GGD Noord- en Oost Gelderland weten. De papegaaienziekte wordt veroorzaakt door het inademen van opgedroogde poep van besmette vogels. 

Mensen raken besmet door een bacterie, meestal afkomstig van vogels. Ze kunnen elkaar niet besmetten. In Nederland wordt de ziekte jaarlijks veertig tot tachtig keer vastgesteld. Niet iedereen die besmet raakt, wordt ziek.

Bij papegaaienziekte heb je last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, benauwdheid en hoesten. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is ongeveer 7 tot 14 dagen. De ziekte komt vooral voor bij mensen die veel met vogels werken of vogels als huisdier hebben. Ook mensen die op een plek komen waar veel vogels zijn, hebben een grotere kans om besmet te raken. Bijvoorbeeld bezoekers van een vogelshow.

Mensen die acute longklachten krijgen of intensief in contact geweest te zijn met vogels dienen contact op te nemen met de eigen huisarts. Waar precies mensen ziek zijn geworden heeft de GGD niet bekend gemaakt.