Niet verzekerd en alles kwijt bij brand; crowdfundactie voor Ronnie

Het jaar is op z’n zachts gezegd erg slecht begonnen voor Ronnie van Kernebeek uit Harderwijk. In de nieuwjaarsnacht is er brand ontstaan in zijn woning en de bovenverdieping is volledig uitgebrand. En tot overmaat van ramp was Ronnie niet verzekerd. Gelukkig krijgt hij hulp van vrienden en bekenden. Die hebben namelijk een crowdfundactie opgezet.

Ronnie van Kernebeek uit Harderwijk zat op oudjaarsavond met vrienden spelletjes te spelen toen hij bericht kreeg dat zijn huis in brand stond. De slaap- en badkamer brandden volledig uit, de schade wordt op duizenden euro’s geschat.

De 32-jarige Harderwijker en zijn moeder namen vanochtend een kijkje in het huis aan het Marsdiep in Harderwijk. Tijdens oudjaarsnacht ontstond er brand op de bovenverdieping van de woning. De verwoestende vlammen hebben niets meer overgelaten van slaapkamer van Ronnie.

‘Hier stond mijn bed’, vertelt Ronnie. ‘Daar is niet veel meer van over. Apart om te zien. Alles is helemaal vergaan en het is niet meer bewoonbaar en beslaapbaar hier.’

Niet verzekerd

Tot overmaat van ramp is Ronnie niet verzekerd. ‘Nee, dat is nu juist het probleem’, zegt Ronnie als een boer met kiespijn uit. ‘Ik woon hier nu zes jaar en in het begin dacht ik wel eens na over een verzekering. Maar ik was het  vergeten. Op een gegeven moment denk je dat er toch niets gebeurt en dan laat je het zitten. Maar nu zie je wat er kan gebeuren.’

Inzamelingsactie

Gelukkig voor Ronnie zijn vrienden en collega’s een inzamelingsactie voor hem begonnen. ‘Ja , om het leed voor Ronnie te verzachten’, vertelt Luc Bakker. Hij is een collega van Ronnie en een van de initiatiefnemers van de inzamelingsactie. ‘Het kost aardig wat geld om alles te herstellen en op deze manier hopen we hem een steuntje in de rug te kunnen geven’.

Op dit moment is er net iets meer dan 200 euro opgehaald, maar de actie is ook nog maar net begonnen. De hoop is natuurlijk dat er meer wordt opgehaald. 
Ronnie is in ieder geval superblij met de hulp: ‘Ja het is echt super. Je voelt je gewaardeerd, je voelt dat mensen aan je denken en dat maakt het wel bijzonder voor mij’, aldus een geëmotioneerde Ronnie. 

Op dit moment verblijft hij bij zijn ouders in Harderwijk. Hij is druk bezig om zijn kleren die de brand overleefden, van de brandlucht te ontdoen. Intussen is zijn huis onbewoonbaar en lijkt het erop dat hij de komende 3 maanden elders onderdak moet zoeken. 

Oorzaak

De oorzaak van de brand is overigens bekend: een telefoon-oplader is de boosdoener. Ronnie had hem in het stopcontact laten zitten. De adapter werd warm en vloog uiteindelijk in de brand.