Afscheid Jan de IJscoman

Tijdens een opname voor Omroep Gelderland is in Hulshorst afscheid genomen van Jan de ijscoman. Jan heeft vele jaren een standplaats ingenomen op de hoek van de Harderwijkerweg en de Zandhuisweg. Naast de ijsjes die hij schepte voor de kinderen was hij ook aanspreekpunt voor vele ouderen. Fietsers en wandelaars streken graag neer op het terras.

Herman Klaassen, voorzitter van de voetbalvereniging Hulshorst droeg Jan aan via het programma De Praatpaal. Alle reden een actie om touw te zetten om Jan bij zijn afscheid in het zonnetje te zetten. Zo haalde zijn broer de ijscokar op waardoor deze vrijdagmiddag op het vaste plekje kon worden gezet. Voor de gezelligheid was ook Esther Poorter met haar foodtruck gevraagd.

Onder leiding van André Hop werd alles opgebouwd en kon de cameraploeg van Omroep Gelderland met als presentatrice Angelique Krüger aan de slag. Jan is gehandicapt door zijn ernstige reuma maar wist desondanks vele mensen te vermaken als clown met onder meer zijn ballonnen act. Naast zijn vaste standplaats stond hij op evenementen, zoals de intocht van de avondvierdaagse, de wiekdagen en de oldtimerdag.

Jan was aangenaam verrast door alle belangstelling rond zijn ijscokar. “Ik wist niet dat ik zo veel vrienden had”, zo gaf hij aan. Al dacht hij aanvankelijk dat het ging om opnamen voor het programma ‘man bijt hond.’

Veel aanwezigen betreuren het vertrek van Jan. Het betekende bijvoorbeeld dat veel kinderen niet de drukke weg behoefden over te steken voor het halen van een ijsje. Terwijl ouderen graag er even neerstreken voor een gesprekje.