De Posthoorn stopt, Alice en Buck gaan met pensioen

Foto: RTV Nunspeet

Alice en Buck Burger stoppen per 29 februari met hun winkel De Posthoorn/Primera aan de Dorpsstraat 3 in Nunspeet. Een bekend echtpaar voor velen in Nunspeet.

In 1933 werd door Theo Stevens De Posthoorn in de Dorpsstraat van Nunspeet geopend. De winkel werd door drie generaties gerund. De winkel werd van moeder op dochter voortgezet.

Foto: Archief Buck en Alice Burger

Alice geboren in Nunspeet, en Buck geboren in Amsterdam Zuid, ontmoetten elkaar toen Alice 15 jaar en Buck 17 jaar waren.

Veel hebben ze met elkaar meegemaakt. Verhalen kunnen ze er over vertellen en boeken over schrijven.

Foto: Archief Buck en Alice Burger

Aan de tafel in de woonkamer vertellen Alice en Buck in vogelvlucht hun verhaal over de achterliggende periode. Zo maar even wat hoogte punten uit deze periode:

‘In de begin jaren stonden we achter kramen en op veemarkten om onze waar te verkopen. Sigaren en sigaretten werden verkocht vanuit een grote jas. In de binnen jaszakken zat de voorraad. Het was hard werken, maar het waren mooie tijden.’

‘Vroeger zat naast de Posthoorn op nummer 1 nog een winkelpand waarin een meubelzaak gevestigd was. In 1955 reed er een tank door de meubelwinkel. Het pand is niet weer hersteld, vandaar dat vandaag de dag nog de grote ruimte en stoep naast de winkel zit.’

Foto: Archief Buck en Alice Burger

‘De naam Primera kwam 27 jaar geleden op de luifel te staan om een nog completere winkel voor de klanten te zijn. Zo kon men vanaf toen ook in de winkel terecht voor meer dan alleen sigaren en sigaretten.’

Foto: Archief Buck en Alice Burger

Buck heeft altijd voor ogen gehad om op zijn 65ste te stoppen met werken.

De jaren vlogen voorbij en het moment van stoppen naderde dan ook. Op een gegeven moment keken Buck en Alice elkaar aan en zeiden tegen elkaar “Nog vijf jaar en dan is het al zover. Als we straks willen stoppen dan moeten we gaan nadenken hoe we dat gaan en willen doen”.

Foto: Archief Buck en Alice Burger

Dat moment is nu gekomen. Op 29 februari is het de laatste dag van de Primera aan de Dorpsstraat nummer 3.

Foto: Archief Buck en Alice Burger

De Primera verdwijnt niet uit het straatbeeld van Nunspeet. Er zijn nieuwe eigenaren gevonden. Zij zetten samen met het huidige personeel de Primera in Nunspeet voort in het pand waar nu nog Clubb Next zit.

In het pand waar Buck en Alice nu zitten met hun winkel komt ‘De Kapper’; die verhuist van de Nijverheidsweg naar de Dorpsstraat.

De dozen voor de verhuizing zijn Buck en Alice al langzaam aan het inpakken. En dan vertrekken ze definitief uit hun woning aan de Dorpsstraat. Daar moeten ze op 31 maart uit zijn; de dag dat Buck 65 jaar hoopt te worden. Uitgerekend deze dag. Precies wat hij voor ogen had.

Op de vraag ‘Wat gaan jullie straks dan doen?’ antwoordden Buck en Alice: “Genieten”

Foto: RTV Nunspeet