Herdenking bij het Lancastermonument Elspeet

Op 20 februari 1944 werd de Lancaster JB-609 neergeschoten op de locatie aan de Schaarweg in Elspeet. Hiervoor vond zaterdagmiddag 13 april een herdenking plaats bij het Lancastermonument.

Deze gebeurtenis werd voor de 12e keer herdacht. Daarnaast was het dit jaar 75 jaar geleden dat de crew van het toestel omkwam. Als eerbetoon heeft de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht een fly-over verzorgd met een B-25 Mitchell bommenwerper en Spitfire.

Burgemeester Van de Weerd heeft als eerste een krans gelegd namens gemeente Nunspeet. Malcolm Mason heeft een krans gelegd namens de RAFA (Royal Air Force Association). De Engelse gasten Alun Davies en Sandra Tinham hebben een British Legion RAF wreath gelegd (zij hebben familiebanden met de piloot). Als laatste werd de vierde krans gelegd door Teunie Hop en Hans de Ruiter (leden van de werkgroep Herdenken Tweede Wereldoorlog), namens de bevolking van Elspeet.  

De leerlingen Stijn van Asselt en Ruben van de Zande, van de Da Costa school, hebben de Canadese vlag gehesen. Bart Hooft en Marilynn van de Broek, van de Boaz-Jachin school, hebben de Nederlandse vlag gehesen. Als laatste hebben Leah van Asselt en Margriet van de Kolk, van de Eben-Haezer School, de Engelse vlag gehesen. Tussen het hijsen van de vlaggen door zijn er gedichten voorgelezen. Het Elspeets Fanfare Korps heeft volksliederen gespeeld tijdens de vlaggenceremonie en koralen tijdens de kransleggingen.