Noord-Veluws Museum viert eerste lustrum

Het 5-jarig bestaan van het Noord-Veluws Museum in Nunspeet werd vrijdag 1 november in aanwezigheid van veel gasten gevierd. Erik Stotijn heette allen van harte welkom en noemde daarbij  in het bijzonder de ruim tachtig  vrijwilligers ,,Zonder hen zouden we niet kunnen bestaan”.

Een korte terugblik leverde een stijgende lijn in bezoekers aantallen, van 19.000 in het eerste jaar tot 30.000 dit jaar. Zeker hebben de exposities van Marjolein Bastin (ook aanwezig) en Arthur Briët daar aan bijgedragen. Landelijk krijgt het museum ook steeds meer bekendheid en waardering. Bijzonder is ook de landelijk unieke combinatie van de Vrije Academie en het Museum. Dit werd tijdens de bijeenkomst onderstreept door het aanbieden van een workshop glas door de Vrije Academie aan de jarige directie en naaste medewerkers.

Voor dit lustrum is door conservator Margot Jongedijk en Lies van de Beek een boekwerk gemaakt ,Nunspeets Schildersdorp’. Het eerste exemplaar werd -bij verhindering van de commissaris van de koning John Berends- overhandigd aan burgemeester Van de Weerd. Een prachtig boekwerk dat landelijk verspreid gaat worden en Nunspeet als schildersdorp verder op de kaart zal zetten. Ook alle vrijwilligers ontvingen het boek. Burgemeester Van de Weerd zei trots te zijn op het Nunspeets Museum en bracht de felicitaties van het gemeentebestuur over. Onder boegeroep gaf hij aan dat de gemeente financieel weinig kan bijdragen maar hij nodigde alle aanwezigen uit om actief bezig te zijn met donatie werving, zodat het Noord-Veluws Museum een lang leven beschoren zal zijn. Hij ging in op het tot stand komen van het museum en sprak zijn waardering uit over hetgeen in de afgelopen vijf jaar tot stand is gebracht.

Daarna werden cadeaus overhandigd door Klaas Mollema als voorzitter van de Stichting Museum Nunspeet Collectie en Kees Wittekoek, scheidend voorzitter van de Stichting Vrienden van het Noord Veluws Museum. Hij schonk een beeld ,schaapherder met hond’ vervaardigd door Charles van Wijk, voorstellend Willem Mouw.

Na dit officiële gedeelte werd het feest voortgezet onder het genot van een hapje en drankje, opgeluisterd door een drietal musici: Erik Stotijn piano, Erik Nagtegaal contrabas en Mat James drums.