Oud & Nieuw 2019

Vuurwerk afsteken hoort bij Oud&Nieuw. Het is prachtig om te zien. De fluitende vuurpijlen en het knallend carbid geven de sfeer die voor velen hoort bij Oud&Nieuw.

Toch eindigt de sfeer op diverse plekken in mineur zodra er slachtoffers vallen. Het inademen van vuurwerkdampen is schadelijk voor de gezondheid. Vooral voor mensen met een zwakke gezondheid of longziekte. Voor de meeste huisdieren veroorzaakt vuurwerk veel angst en stress. Daarnaast heeft het milieu er flink onder te lijden. Terwijl we met z’n allen proberen steeds duurzamer te leven, knallen we binnen twee uur een concentratie fijnstof in de lucht die 40 keer hoger is dan normaal. Naast de luchtvervuiling zorgt vuurwerk ook voor bodem- en watervervuiling door het dalende fijnstof en onverbrande vuurwerkresten.

Laten we proberen met z’n allen de gezellige sfeer van oud&nieuw te behouden en te blijven denken aan onze omgeving. Een paar tips:

– Verminder de hoeveelheid vuurwerk die wordt afgestoken: werk samen met de buren, organiseer iets met de hele straat of ga alleen kijken.
– Ruim vuurwerkafval zo snel mogelijk op, zodat schadelijke stoffen niet in het milieu komen.
– Vermijd illegaal vuurwerk. Er kunnen zeer schadelijke stoffen in zitten, zoals cadmium.
– Last van de luchtvervuiling: blijf dan een aantal uren na middernacht binnen.

Nog even de regels rondom Oud&Nieuw op een rij:
– Legaal vuurwerk afsteken mag op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur.
– Illegaal vuurwerk kopen, afsteken of in bezit hebben is verboden.
– Vuurwerkkorven zijn alleen toegestaan op eigen terrein, niet op de openbare weg of in
openbaar groen.
– Carbid is geen vuurwerk. Dit mag alleen op 31 december van 10.00 uur tot 1 januari 2.00 uur worden afgestoken buiten de bebouwde kom.