Wethouders Ermelo moeten aan zelfreflectie doen

Na het vertrek van burgemeester André Baars, mogen de wethouders gewoon blijven zitten. Wel komt er een onderzoek naar enkele ‘hoofdpijndossiers’. Dat is de uitkomst van de gemeenteraadsvergadering van afgelopen woensdag in Ermelo. De vergadering werd gehouden naar aanleiding van een rapport over politiek-bestuurlijke conflicten in de Veluwse gemeente.

Het rapport kostte burgemeester Baars zo’n twee weken geleden de kop. Hij kreeg de spreekwoordelijke zwarte piet toegespeeld en trok daarom zelf zijn conclusie. En er is meer schade volgens Han Wilhelm van Burgbelangen Ermelo: “Natuurlijk is er sprake van imagoschade voor de Ermelose politiek en dat betreuren wij”, aldus het raadslid. Natuurlijk vind ook hij het sneu voor de persoon Baars, maar hij heeft ook kritiek op de voormalig burgemeester: “Het is eigenlijk niet sjiek om voor het debat de politieke arena te verlaten. De raad stond erbij en keek er naar.”

Zelfreflectie

Het woord van de avond was ‘zelfreflectie’. Daartoe wordt ook opgeroepen in het rapport van de onderzoekers die de bestuurlijke crisis in Ermelo hebben onderzocht. Erik van der Weide van het CDA vat het treffend samen: “Een brede bestuurscrisis is nooit aan 1 persoon te wijten.” Ook de wethouders moeten volgens hem naar hun eigen rol kijken. “Ze moeten in de spiegel kijken en kunnen reflecteren.”

Maar dat dat nog niet zo gemakkelijk is laat wethouder Leo van der Velde van de SGP merken: “Ik ervaar geen crisis in mijn dagelijkse werk. De samenleving is het niet altijd met elkaar eens. Wij ook niet, maar we gaan altijd met respect met elkaar om”, aldus de wethouder. “Maar ik ben geen wethouder geworden om continu in de spiegel te gaan kijken”, voegt hij er na de vergadering aan toe. Van der Velde heeft spijt dat hij heeft meegewerkt aan het onderzoek. “De vertrouwelijkheid is geschaad. Vertrouwelijke gesprekken zijn zo maar op straat komen te liggen.” De wethouder zoekt even naar woorden:  “Eigenlijk zijn we gewoon gepiepeld en het geeft onbevredigend gevoel als de conclusie dan is dat er niet zoveel aan de hand is.”

Vertrouwen

Raadsbreed wordt er ondermeer een motie aangenomen om een aantal langlopende dossiers te onderzoeken. “Duidelijk is dat er bij een aantal grote dossiers er geen vertrouwen meer is in de gemeente bij de inwoners”, zegt Pieter Stam van de SGP. “Daar kunnen we niet omheen. Maar wie zonder zonde is gooit de eerste steen.” Volgens Stam heeft Ermelo de komende tijd een ervaren waarnemend burgemeester nodig. “Een verbinder. Er moet een onderzoek komen naar wat er mis ging en waar het mis ging. We moeten daar lessen uit trekken voor de toekomst. Inwoners moeten zich gehoord voelen.” En dat vinden dus alle partijen. Na dat onderzoek moet er een raadsenquete komen waarbij hoofdrolspelers eventueel ter verantwoording geroepen kunnen worden. Een van de zwaarste middelen die een gemeenteraad heeft.

Consequenties

Volgens Han Wilhelm van Burgbelangen Ermelo moet dat allemaal in de openbaarheid gebeuren “Zodat de bevolking ook ziet dat we daar serieus mee bezig zijn.” Of het consequenties heeft betwijfelt hij. “Want als we zover zijn dan zitten we al weer vlak voor de volgende verkiezingen. Dus ik denk dat de wethouders die er nu zitten, wel blijven zitten tot het einde.”