Activisten Zwarte Piet aangehouden in Nunspeet

Foto: Omroep Gelderland
De politie heeft drie mannen aangehouden in verband met uitlatingen rond de sinterklaasintocht van zaterdag in Apeldoorn. Dat laat de politie vrijdag weten.
 

De drie verdachten zijn donderdag en vrijdag aangehouden nadat zij berichten achterlieten op sociale media. De mannen zijn overgebracht naar een politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Tegenstanders van Zwarte Piet

Het gaat om een 38-jarige man uit Utrecht, een 35-jarige man uit Leiden en een 41-jarige man uit Utrecht. De politie verdenkt hen van bedreiging, opruiing en het verspreiden van opruiende teksten. De drie zouden anti-Zwarte Piet-activisten zijn, schrijft de NOS.

Aangehouden in Nunspeet

Het Algemeen Dagblad schrijft dat een woordvoerster van de politie alleen wil bevestigen dat twee mannen van 38 en 41 uit Utrecht op een vakantiepark in Nunspeet zijn aangehouden en een 35-jarige Leidenaar in zijn woonplaats. In Leiden heeft de politie pepperspray moeten gebruiken, omdat de man zich verzette. ,,Ze zijn aangehouden vanwege opruiing, bedreiging en het verspreiden van opruiende teksten via sociale media’’, aldus de woordvoerster. ,,Die waren gericht tegen de sinterklaasintocht in Apeldoorn.’’ (Bron: Algemeen Dagblad)

Onder de drie arrestanten is in ieder geval Michael van Z. van Majority Perspective, ook wel bekend onder de naam De Grauwe Eeuw. Die stichting voerde vorig jaar een rechtszaak tegen Zwarte Piet en wil het sinterklaasfeest ontdoen van ‘racistische kenmerken’.

Doodsbedreiging

Van Z. werd in september nog veroordeeld tot een week voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 500 euro voor het bewerken van een foto van Sinterklaas op Facebook. De rechter beschouwde de foto als een doodsbedreiging.

Het ging om een foto van de Amerikaanse president John F. Kennedy, vlak voordat hij in 1963 werd doodgeschoten. Op de bewerkte foto die Van Z. vorig jaar plaatste, is Kennedy vervangen door Sinterklaas.

Een van de twee andere verdachten zou Rogier M. zijn. Hij zit in het bestuur van Majority Perspective. In 2018 werd hij opgepakt vanwege dreigende uitlatingen in een interview met omroep PowNed.