Even niet ziek en ook geen pijn met virtual reality-bril in ziekenhuis

Afbeelding: Playground VR. Omroep Gelderland
Zieke kinderen in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk kunnen vanaf vandaag als patiënt virtueel buitenspelen. Het ziekenhuis neemt zes zogenoemde virtual reality-brillen in gebruik, de PlaygroundVR. Als kinderen deze opzetten kunnen ze met behulp van een controller spelen en bewegen in een virtuele speeltuin.
 

De kinderen die de bril gelijktijdig gebruiken in het ziekenhuis kunnen elkaar ook digitaal tegenkomen in de speeltuin. Zo kunnen ze samen spelen, terwijl ze op verschillende afdelingen liggen.

Vergeten dat je ziek bent

Door de speciale bril vergeten de kinderen even dat ze ziek zijn. Daarnaast zorgt de virtuele omgeving er ook voor dat kinderen soms minder pijn voelen, bijvoorbeeld bij het krijgen van een prik. Ook hiervoor zal de bril worden gebruikt, ook voor kinderen die op de spoedeisende hulp liggen.

Het St Jansdal in Harderwijk heeft de primeur in Gelderland voor dit type bril met een speeltuin voor kinderen. Het is überhaupt het eerste streekziekenhuis in Nederland met deze bril.

De bril werd voor het eerst in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in gebruik genomen, een afdeling van Universitair Medisch Centrum in Utrecht.