Landstede MBO onthult nieuwe industriële robotarm

Met een feestelijke knal werd dinsdag bij Landstede MBO in Harderwijk de FANUC industriële robotarm onthuld. Het bijzondere apparaat kon worden aangeschaft na een zeer geslaagde inzamelingsactie, die illustreert hoe bedrijfsleven, onderwijs en overheid elkaar in Harderwijk versterken. Met de robotarm kan invulling worden gegeven aan het keuzedeel Industriële Robotica, dat ervoor zorgt dat studenten bewuster voor de robottechniek kunnen kiezen.

De openingshandeling van de robotarm werd verricht door MIR, een Mobile Industrial Robot. Vierdejaars student Middenkader Engineering Daniël van Straaten programmeerde de MIR zodanig, dat na een feestelijke, muzikale intro het doek van de nieuwe robotarm werd getrokken. “Het is machtig mooi om met zulke robots te werken”, glundert Daniël.

Hij is klein, maar uiterst fijn, de FANUC robotarm. “Hij kost 25.000 euro”, vertelt accountmanager Annemiek Woltjes van Landstede MBO Harderwijk. “Het was een uitdaging om het geld bij elkaar te krijgen. Het is mooi om de bereidheid  te ondervinden van betrokkenen om zich in te zetten voor onderwijs dat goed op de praktijk is voorbereid. We zijn vorig jaar begonnen met deelname aan het Rabobank Randmeren Samen Sterker Fonds. Daarmee kregen we de eerste 5000 euro binnen. Vervolgens zijn we samen met oud-vestigingsdirecteur Martijn Stoffelsen van de Rabobank de inzamelingsactie begonnen. Het bedrijfsleven, vertegenwoordigd in het Platform De Diamant van Midden-Nederland, droeg ook bij, evenals de Gemeente Harderwijk. Het eigen opleidingsteam is de boer opgegaan om oude apparatuur te verkopen. FANUC Benelux heeft bijgedragen door een onderwijsvriendelijke prijs voor de robotarm te rekenen. En Landstede Groep heeft het aangevuld. We kunnen nu op een goede, inspirerende manier invulling geven aan het keuzedeel Industriële Robotica. Ik ben heel erg blij dat het allemaal gelukt is!”