WEZEP - Joran Doornewaard (22) uit Wezep is verguld met het feit dat de regenboogvlag op Coming-outdag ook in Oldebroek zal wapperen. Indien de gemeenteraad ermee instemt, wordt de vlag, die onderdeel uitmaakt van het plan om LHBTIQ+ zichtbaar en bespreekbaar te maken, op 11 oktober gehesen. "Echt heel tof.”
Er bestaat nog veel onbegrip over de LHBTIQ+-gemeenschap. Hoewel er in Nederland geen censuur van overheidswege heerst in de media, blijven sommige gemeenten en politieke partijen achter. En dat terwijl alle informatie, die in sommige gevallen broodnodig is om wederzijds respect en begrip te kweken, zo makkelijk te vinden is. Met goedkoop internet en tv in overvloed, bereiken ons ook steeds vaker berichten van agressie en geweld tegen LHBTIQ+-ers. En zeker niet alleen in landen ver weg. Ook dichtbij is er qua acceptatie en tolerantie nog het nodige te winnen.
Joran wist op zijn 14de al dat hij op mannen viel. Hij kwam een jaar later naar eigen zeggen 'volledig' uit de kast, terwijl hij kerkelijk opgevoed is. Zijn ouders maakten er echter geen probleem van. "Maar ik ken jongens die het huis zijn uitgeschopt toen ze het vertelden.” Joran had het op school soms lastig. Daarom is hij, ook namens anderen die hetzelfde door moeten maken, enthousiast dat op 11 oktober de regenboogvlag boven het gemeentehuis wappert. "Voor degenen die hiermee worstelen, is het een symbool dat er aan ze wordt gedacht.
In maart 2021 arriveerde de vlag in het gemeentehuis. De raadspartijen die aandacht vroegen voor de LHBTIQ+-gemeenschap via een motie, boden deze aan. Behalve de SGP wilden alle fracties aan de slag met het bevorderen van 'een samenleving waarin LHBTIQ+’ers zichzelf kunnen zijn' en waaraan zij 'veilig kunnen deelnemen'. Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing heeft zich vanaf het begin ingezet voor het initiatief, en benadrukt dat het niet bij alleen een vlag zal blijven. Ze wil ook 'kijken hoe we dit gesprek kunnen blijven voeren'.
Ze voegde de daad bij het woord en had vijftig gesprekken met burgers, van wie er 20 aangaven tot de LHBTIQ+-gemeenschap te behoren. In Oldebroek wordt deze geschat op 1200 mensen. "Zo dapper dat deze mensen zich kwetsbaar hebben willen opstellen. Ik heb heel erg geprobeerd iedereen in zijn waarde te laten, maar tegelijk ook in hun kracht te zetten", aldus Haseloop-Amsing. Ook namen predikanten deel aan de dialoog. De standpunten over de vlag variëren, geeft de burgemeester aan. Maar belangrijker: "ze vinden het allemaal belangrijk om het erover te hebben.” De voorlopige uitkomst van haar inspanningen sinds maart is dat in ieder geval op 11 oktober, op Coming-outdag, de regenboogvlag boven het gemeentehuis wordt gehesen.
Door: Mediapartner Locourant
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133