De mannen kitesurfen inmiddels al heel wat jaren. "Ik ben er twintig jaar geleden mee begonnen", vertelt Polinder. "Het was toen nog helemaal geen bekende sport. Ik had een zelfgemaakt kiteboard. Daarmee gingen we naar het Veluwemeer." De hobby groeide door de jaren uit tot een passie. Frens en Polinder werden vaste kite-maatjes. "We gaan regelmatig naar zee om te kiten, maar ook naar het buitenland", laat Polinder weten. "Bijvoorbeeld naar Denemarken. Daar staat vaak wind en de golven zijn anders. Dat is heel leerzaam."
Geld voor de Hartstichting
Inmiddels zijn de vrienden geoefende kitesurfers. In de zoektocht naar een nieuwe uitdaging kwam twee jaar geleden de Hoek tot Helder-tocht op hun pad. Deze kitetocht van Hoek van Holland naar Den Helder heeft het doel om geld op te halen voor de Hartstichting. De opbrengst van deze zevende editie wordt gebruikt voor de instandhouding en versterking van het reanimatienetwerk. Aan kwetsbare gebieden worden AED's geschonken.
Langste downwinder
"Het is moeilijk om tickets voor de tocht te krijgen", laat Polinder weten. In totaal doen dit jaar ruim 500 kiters mee. "Ook uit het buitenland komen mensen voor deze tocht naar Nederland." Bijzonder aan de tocht is namelijk dat het de langste ééndaagse downwinder ter wereld is. "Dat betekent dat je de hele tocht met de wind mee vaart", legt de Nunspeter uit.
Polinder doel niet alleen mee voor het goede doel, maar ook voor de ervaring. "Vorig jaar heb ik ook meegedaan. Toen moest ik iets over de helft stoppen", vertelt hij. "Ik had problemen met het materiaal en fysiek was ik er ook nog niet helemaal klaar voor." Dit jaar is Polinder dan ook extra gebrand op het finishen van de tocht.
Uitdagingen
"De grootste uitdaging is de wind. Het is lastig om je daarop voor te bereiden", laat hij weten. De tocht kan pas doorgaan bij een krachtige wind van windkracht 5 uit het zuidwesten. "Tot die tijd moeten we wel onze conditie op pijl houden." Dat doen de mannen door zo veel mogelijk te kiten. "We hebben een deel van de tocht geoefend, van Egmond naar Julianadorp. Dat is zo'n 30 à 40 kilometer." Maar ook als er geen wind staat moet er gesport worden. "Dan ga ik bijvoorbeeld hardlopen." De totale tocht, van ruim 115 kilometer hemelsbreed, duurt zo'n 10 tot 12 uur. "Wij willen om 7.00 uur beginnen en hopen wat sneller dan die tijd te finishen."
Bekijk hier hoe de tocht van vorig jaar eruit zag.
Tekst gaat verder onder het bericht.
Op elkaar ingespeeld
Naast de fysieke voorbereiding, is de oefening samen erg belangrijk voor de mannen. "Stel dat iemand in de problemen raakt, bijvoorbeeld als er lijnen in knoop zitten, dan moet je goed op elkaar ingespeeld zijn", legt Polinder uit. "We seinen dan naar elkaar en dan gaan we naar de kant. Dan kunnen we daar de lijnen uit de knoop halen en weer door. Dat is makkelijker met z'n tweeën." Daarbij is het ook verplicht om je in tweetallen op te geven bij de Hoek tot Helder tocht. "Dat heeft ook gewoon met de veiligheid te maken. De wind is krachtig en kan ineens veranderen."
Ondanks deze potentiële risico's, doen de vrienden niets liever. "Ik vind het zo mooi dat je letterlijk de touwtjes in handen hebt, te midden van de chaos", legt Polinder uit. "Alles om je heen beweegt; de wind, water, het board, daarin moet je de rust zien te bewaren."
Eén miljoen euro
Wanneer de race dus precies plaats gaat vinden, is nog niet bekend. "Vijf dagen voor de tocht worden we op stand-by gezet. Twee dagen van tevoren horen we of het definitief doorgaat." Tot die tijd zijn donaties voor het goede doel nog welkom. "Vorig jaar hebben we met de hele groep ruim een miljoen euro opgehaald", weet Polinder. Mocht de tocht voor 3 november nog niet plaatsgevonden hebben, dan wordt deze verplaatst naar volgend jaar. "Maar tot nu toe heeft het elk jaar plaats kunnen vinden." Voor meer informatie, kijk op de donatiepagina's van Henk-Jaap Frens en Gert Polinder.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133