RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Daniëlle Meloen
27 juni 2023 9:09


Stakende werknemers Nestlé verzamelen voor de fabriek
Foto: Stakende werknemers Nestlé verzamelen voor de fabriek
stakende medewerkers Nestlé. Foto: RTV Nunspeet

- Een groep stakende werknemers van Nestlé in Nunspeet hebben zich vanmorgen verzameld voor de fabriek. Zij leggen allemaal voor 48 uur het werk neer. Zij zullen worden toegesproken door een voorzitter van de FNV.

Bauke de Jong werkt al 44 jaar bij Nestlé en is jarenlang voorzitter van de FNV Bedrijfsledengroep Nunspeet geweest en doet als lid van de FNV ook mee met de staking. "De directie bied 11% loonsverhoging voor de laagste drie loongroepen, maar die groepen zijn er helemaal niet meer waardoor hij niemand een loonsverhoging hoeft te geven", aldus Bauke. "Wij willen dat deze loonsverhoging wordt verdeeld over alle loongroepen, waardoor we gemiddeld op een loonsverhoging uitkomen van 10%. Onze directie is alleen maar gefixeerd op besparingen. De loonkosten voor onze fabriek liggen tussen de 10 a 14% dus dan lijkt het mij beter dat ze gaan besparen op de rest van die ruim 85%. De consumentenprijzen van de producten van Nestlé zijn 30% gestegen maar daar hebben wij nog niks van gemerkt als personeel zijnde", vertelt Bauke. "Leden van de FNV staken maar ook een aantal CNV-ers staken met ons mee, we hebben zelfs sinds januari 35 nieuwe leden erbij".

Ultimatum verlopen

Later op de ochtend werden de stakende medewerkers toegesproken door Dhr Tuur Elzinga, voorzitter van de FNV. De FNV is het ook niet eens met de 3% en €175,- loonsverhoging die Nestlé zijn medewerkers biedt, zij vinden dit veel te mager. Afgelopen vrijdag verliep er een ultimatum richting Nestlé, vandaar dat er nu voor gekozen is om te staken. Nestlé had een loonsverhoging geboden van €175,- en daarbovenop €3% loonsverhoging, de wens vanuit de medewerkers en de FNV is 10% loonsverhoging voor alle medewerkers. "Met het huidige aanbod van Nestlé krijgen medewerkers in de laagste loonschalen ongeveer 11% loonsverhoging maar in deze loonschalen zit nog maar een enkeling, voor de meeste medewerkers komt dit aanbod hooguit op 8% loonsverhoging of minder uit en dat is niet voldoende", aldus Robert Wonnink vakbondsbestuurder van de FNV.

Update

Inmiddels hebben wij Anya Pieroen, corporate affairs director bij Nestlé gesproken over de staking en zij wilde graag een aantal zaken nuanceren. Het aanbod dat neergelegd is door Nestlé is in samenwerking met CNV en FNV opgesteld. Ze hebben dit dus samen ontwikkeld en ze waren destijds blij met het voorstel, aldus Anya Pieroen."CNV heeft dit voorstel goedgekeurd, de FNV en de leden helaas niet." Er is juist voor dit voorstel gekozen om de lagere inkomens wat meer tegemoet te komen ten opzichte van de hogere inkomens, dus de lagere inkomens een iets meer dan de hogere inkomens. Gemiddeld over alle inkomensschalen komt dit huidige aanbod neer op 8,9% loonsverhoging, dit is meer dan marktconform op dit moment.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Nunspeet  Voorst Nieuws 

nunspeet voorpagina vrmg 
 
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
  • TV Nunspeet
advertentie