RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Medi Holstege
28 oktober 2023 16:00


Wintertijd: denk aan het terugzetten van de klok!
Foto: Wintertijd: denk aan het terugzetten van de klok!
Wintertijd, een uurtje langer slapen!. Foto: Wikipedia

- 'Gaat de klok nu voor- of achteruit?' Een vraag die wij steeds weer horen als het weer wintertijd wordt. Het is komende zaterdag- op zondagnacht weer zover. Om 3.00 uur gaat de klok een uur achteruit. We kunnen een uurtje langer slapen. En het is dan een uur langer licht in de ochtend.

De overgang naar de wintertijd gebeurt officieel op zondag 31 oktober om 03.00 uur 's nachts. De klok gaat dan een uurtje terug naar 02.00 uur, waardoor we een extra uur krijgen. De wintertijd is officieel de standaardtijd. De zomertijd is ingesteld om de uren dat het licht is in de zomermaanden beter overeen te laten komen met de uren dat mensen wakker zijn. Zo zou het elektriciteit besparen, omdat het 's avonds een uur langer licht blijft.

Gaat Nederland de zomertijd en wintertijd afschaffen?

Dat is nog niet duidelijk. Het kabinet vindt het belangrijk dat de tijd bij ons en in de landen om ons heen zoveel mogelijk gelijk blijft. Daarom neemt het kabinet pas een standpunt in als duidelijk is wat de buurlanden doen. De Europese Commissie wil de zomertijd en wintertijd afschaffen. Het kabinet vindt dat de Europese Commissie nog niet duidelijk aangeeft wat de voor- en nadelen van de afschaffing zijn. Daarvoor is een diepgaande effectbeoordeling door de Europese Commissie nodig. Het kabinet ziet deze effectbeoordeling als een belangrijke volgende stap in de uiteindelijke standpuntbepaling. Uit Nederlands onderzoek komt geen eenduidig beeld naar voren als het gaat om een Nederlandse voorkeur voor één van de 3 tijdsystemen:

- het huidige systeem met een omschakeling tussen zomertijd en wintertijd;

- een permanente wintertijd;

- een permanente zomertijd.

Een onafhankelijk onderzoeksbureau heeft een representatieve groep Nederlanders gevraagd hoe zij over de afschaffing van de zomer- en wintertijd denken. Daarnaast heeft dit bureau interviews gehouden met verschillende vertegenwoordigers van de samenleving en het bedrijfsleven. Het kabinet heeft aan bioritme-experts hun mening over de zomer- en wintertijd gevraagd. De Nederlandse inzet blijft daarom voorlopig gericht op een zoveel mogelijk geharmoniseerd tijdsysteem, vooral met onze buurlanden.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Nunspeet Nieuws 

nunspeet voorpagina vrmg 
 
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
  • TV Nunspeet
advertentie