Ondernemers voelen zich veiliger
Arnold den Dikken, ondernemer en lid van de ondernemersvereniging Nunspeet Onderneemt Samen (NOS), ziet al een positief effect: “De ondernemers én onze klanten voelen zich zeker veiliger. Het is een goede stap, al is het teleurstellend dat dit nodig is.” Hij benadrukt dat de beveiliging bijdraagt aan een prettiger winkelklimaat, maar hij vindt dat er structureel meer back-up moet komen.
De beveiligers zijn niet alleen zichtbaar aanwezig, maar kunnen bij incidenten door winkeliers worden ingeschakeld. Zij komen dan ter plaatse voordat de politie arriveert. Dit heeft een preventieve werking, doordat de aanwezigheid van beveiligers potentiële daders ontmoedigt.
Hendri van Veen, voorzitter van de NOS, deelt deze mening en voegt toe: “Het is natuurlijk teleurstellend dat extra beveiliging nodig is en zou eigenlijk niet nodig moeten zijn. Toch zitten we met dit feit, en ik vind het belangrijk dat we deze uitdaging gezamenlijk dragen en oplossen.”
Kosten en focus op piekmomenten
De kosten voor de beveiliging worden door de gemeente gedragen. “Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in het dorp,” legt Den Dikken uit. De keuze om beveiligers alleen op vrijdagavond en zaterdagmiddag in te zetten, is gebaseerd op het feit dat de meeste incidenten op deze momenten plaatsvinden. “Drukte, zoals op een donderdag tijdens de weekmarkt, is niet altijd een reden voor extra beveiliging,” aldus Den Dikken.
Welke winkels zijn doelwit?
Volgens Den Dikken zijn er verschillende factoren die hebben geleid tot de toename in winkeldiefstallen, zoals maatschappelijke veranderingen en de aanwezigheid van een AZC in de omgeving. “De hotte spullen worden vooral door de jeugd gestolen. Buitenlandse bendes richten zich daarentegen op dure parfums en luxeproducten.” Hij merkt ook op dat winkels in het hogere prijssegment regelmatig doelwit zijn van inbraken en overvallen.
Evaluatie na het einde van het jaar
Wat er na het einde van het jaar met de beveiliging gebeurt, is nog onduidelijk. Den Dikken verwacht wel dat er een evaluatie komt. “We moeten kijken of dit voldoende effect heeft gehad en of we dit misschien vaker moeten inzetten.”
Meer zichtbaarheid nodig
Den Dikken benadrukt dat de inzet van beveiliging geen oplossing is voor het grotere probleem. “Vroeger liepen er op vrijdag en zaterdag wijkagenten en agenten in opleiding door de Dorpsstraat. Dat contact was er, en de aanwezigheid werkte preventief. Nu is de politie grotendeels wegbezuinigd en zien we nauwelijks Boa’s in het weekend. Het probleem is niet alleen de diefstallen, maar ook de heftigheid van de incidenten. Wij willen als ondernemers meer structurele ondersteuning zien.”
De extra beveiliging blijft voorlopig van kracht tot het einde van het jaar. Ondernemers hopen dat de maatregel niet alleen voor rust zorgt, maar ook leidt tot meer structurele verbeteringen in de veiligheid van het centrum van Nunspeet.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133