Sinds 1 mei 1997 is de opkomstplicht opgeschort. Dat betekent dat er nog wel dienstplicht is, maar dat dienstplichtigen alleen worden opgeroepen in uitzonderlijke situaties, zoals bij de dreiging van een oorlog. 200.000 17-jarigen, jongens en meisjes, kunnen deze week de Dienstplichtbrief verwachten.
Kazernes op de Veluwe
In 1997 gold de dienstplicht al 185 jaar. Op de Veluwe stonden flink wat kazernes, waaronder de twee kazernes in Harderwijk en de kazerne van Nunspeet, die inmiddels is teruggegeven aan de natuur. In de dorpjes ’t Harde en Ermelo staan de Generaal Spoorkazerne en Luitenant-kolonel Tonnetkazerne, die nog altijd functioneren.
Leven in de brouwerij
De drukke kazernes, vol met jonge militairen, zorgden vroeger voor flink wat leven in de brouwerij. Zo ook in het ’t Harde. Frank van Hattem van ’t Harde Onderneemt herinnert het zich ook zo. “In het verleden kwamen de militairen veel in het centrum. Ze waren heel zichtbaar.”
Onderstaande video toont de groei van ’t Harde, dankzij de kazerne.
Bomvolle discotheken
Ook Casper Meibaum, oud-eigenaar van het voormalige Bar Twinss (tegenwoordig Café Bruijn), zag dit met eigen ogen gebeuren. “Ik heb zelf nog dienstplicht in Harderwijk gehad”, legt hij uit. “Op woensdag en donderdag waren er drie discotheken open. Die zaten allemaal bomvol met militairen.”
Gezellige avond
In de bar van Meibaum kwamen jarenlang iedere donderdagavond militairen langs voor een gezellige avond. “Op die avonden was 70% van de gasten militair”, schat hij. “Ze kwamen in taxi’s of busjes van de kazerne hier naartoe.”
Meer beroepsmilitairen
Tegenwoordig is dat anders, merkt de oud-eigenaar. “De militairen komen nog steeds wel eens, maar het is anders nu er meer beroepsmilitairen zitten”, merkt hij op. “Als je dienstplicht hebt sta je er wel anders in.”
Ontwikkelingen
Van Hattem merkt op dat er nog een paar belangrijke ontwikkelingen zijn: “De faciliteiten op de kazerne zijn een stuk beter, dus hoeven de militairen daar niet weg voor”, laat Van Hattem weten. “En daarbij zijn de militairen een stuk mobieler. Ze blijven niet altijd meer het hele weekend op de kazerne, maar kunnen makkelijk naar huis met de auto of het openbaar vervoer.” Het gevolg daarvan is dat de militairen minder zichtbaar zijn in het dorp.
Herinvoering
Herinvoering van de opkomstplicht zou dat kunnen veranderen, verwachten beide mannen. “Ik denk dat het voor meer levendigheid zou zorgen in het dorp”, meent Van Hattem. Meibaum staat positief tegenover de herinvoering van de opkomstplicht. “Ik denk dat het de lokale horeca een positieve bijdrage zou leveren”, laat hij weten, gezien zijn ervaring met de dienstplicht in zijn tijd.
Wat denk jij? Herinvoering van de dienstplicht is beter voor de levendigheid van Veluwse steden en dorpen:
— Veluwe Randmeer MediaGroep (@vrmg_nl) April 3, 2024
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133